SORU: Selamünaleyküm. Hocam sizinle, aşağı yukarı 2 yıl önce eşimle birlikte, görüşmüştük. Sizin bize, bu evliliğin yürümeyeceğine (mutlu olamayacağımıza) ve boşanmamız gerektiğine dair tavsiyeniz olmuştu. ‘Boşanmak ölüm, bu şekilde evli kalmak ise kanserdir!’ diye de eklemiştiniz. Ölüm yerine bir müddet daha kanserle yaşamak, işin olurunu aramak bakımından, sizin bileceğiniz bir durumdur diye söylemiştiniz.

 

Velhasıl denedik (nasihat, yatak ayırma vs.) yine de olmadı. Eşimin tavırlarında bir değişik bulunmayışından ve huzursuzluğumuzun devam etmesinden sonra en son geçtiğimiz Ramazan ayının ikinci haftasında bu işin bittiğini söyleyerek evi terk ettim. Kendime ev tutarak ayrı yaşamaya başladım. Hatta avukata vekalet verdim ama yasal işlemler henüz başlamadı.

 

Boşanmanın anlaşarak gerçekleşmesi için müzakere etmekteyken hanımefendide (durumun ciddiyetini kavramış olduğundan mıdır yoksa gerçekten hatasını anlamış olmasından mıdır bilmiyorum) bir değişim meydana geldi. Sıkıntıları için psikolojik yardım almaya başlamış ve önceki haline göre bambaşka bir hal almış. Benimsemediğim temel noktadaki tavırları bulunuyor hâlâ. Şimdi, ‘ben hatamı anladım bir evladımız (2 yaşında kızımız) var, onu da bu ateşin içine atmayalım’ diyor.

 

Bundan önce de ciddiyetle birkaç defa bu evliliği sonlandırmak adına; bu iş bitti, artık yeter, herkes kendi istediği hayatı yaşasın vb. gibi sözlerim ve evi birkaç günlüğüne terk etme, eşyaları toparlayıp çıkma ve en son evden tamamen ayrılma gibi girişimlerim oldu. Bu evliliğin bitirilmemesi gerektiği yönünde aşırı bir mahalle baskısı var üzerimde (bunda hanımefendinin değişmesi de etken sanırım). Ben ise evliliğimizin Allah katında tek talakla boşamış gibi dönülemeyecek şekilde bittiğini düşünüyorum.

 

Gerek hanımefendinin tavırlarındaki değişim gerekse mahalle baskısı beni allak bullak etti. Şaşırmış durumdayım, ne yapacağımı bilemiyorum.

 

Yukarıda saydığım söz ve eylemler boşama eylemi olur mu yoksa boş ol demek mi gerekir?Zira bu konuda da çok üzerime geliyorlar. Hocam bu kardeşinize bir şey söyleyin aklı başına gelsin. Selam ve dua ile.
CEVAP:  Selamünaleyküm. Söylediğinizi söyleyip evden ayrılmanızın üzerinden yaklaşık iki aydan az süre geçti ise, sizin geri dönme hakkınız devam etmektedir. Sözünüzü geri alırsınız, iş biter. Daha uzun bir zaman geçti ise talak gerçekleşmiş demektir. Bir talakınızın vaki olduğunu kabul ederek yeniden nikâhlanabilirsiniz. Nikâhlanın ama iyi düşünün. Şahitler huzurunda yeni bir akit yapabilirsiniz. Duygusal olmamaya gayret edin. 

Comments are closed