deenSORU 1: Es selamu aleykum. Ben İzmirde okuyan bir ‘üniversite öğrencisiyim. Üniversiteye gitmeden önce, dinimize olan; ilgim, bilgim,amelim nefsime zulm ettiğim bir seviyede idi. Lise 3-4 gibi namaz kılmaya, Kur’an okumaya, hadisleri araştırmaya başladım hocam. Üniversite hazırlık kurslarında tanıştığım tesettürlü bir kız ile ciddi olarak konuşmaya başladık. Evlenme niyeti ile devam ettik. Ama gelin görün ki, ben üniversiteyi İzmirde kazandım. O da Erzurumda üniversite kazandı. 1 senedir hiç görüşmedik ve sadece telefon ile iletişim kurduk. Şehevi, cinsel hiçbir konuda sapkınlığa düşmedik. İslami olarak da yardımlaştık. Kitaplar okuduk, daha şevk ile namaz kıldık, meal çalışmaları yaptık. Ama hocam, nişana en az 2,5-3 sene var gibi duruyor ve ailelerimiz biraz farklı. Kızın ailesi, bizim aileye göre daha dindar. İkimizin aileleri de evlenmek maksadı ile konuştuğumuzu biliyorlar. Hatta ben, kızın babası ile arasıra görüşüyorum. Babası beni çok takdir ediyor. Ancak hocam, durum ilginç bir vaziyette. Hep anlaşıyoruz, Allah’a hamdolsun, evlenme yolunda emin adımlarla gidiyoruz. Lakin, bu durum dinimizce uygun mudur? Garip hissediyorum. 1 Seneyi geçti, çok şükür güzel gidiyor. Birbirimizi baya tanıdık. Ama bu süreyi nasıl geçirebiliriz? Tabiki asla gezmek, buluşmak istemiyoruz. Ama bu durum uygun mudur? Ailelerimizin farklı olmaları da evlilik açısından dinen caiz midir? Çok dardayım, yardım edin Hocam. Es selamu aleykum.

SORU 2: Ve aleykumselam hocam. Hocam, soruma cevap verdiğiniz için  Allah razı olsun. Lakin şöyle bir durum söz konusu: sevdiğim, evlenmek istediğin kızın anne-babası razı olmasına rağmen ve bizim durumumuzu onaylamalarına rağmen, Allahın izniye olur demelerine rağmen, bizim zaman sorunumuz var. Benim üniversiteyi bitirmeme iki sene var, ardından askerlik geliyor. Ve şu an ben okurken evlenirsem, maddi olarak büyük külfetler bizi bekliyor. “Allah rızkı verir” argümanı pratik olarak bize nasıl yansıyacak değerli hocam? Üniversitede evlenmek; Allah için, din için hiç şüphesiz bizi koruyacaktır, muhafaza edecektir, haramlardan sakındıracak, helal dairesinde bize huzur verecektir. Lakin, bu nasıl olacak? 2-3 sene böyle devam etmenin, biz korunduğumuz, sakındığımız, birbirmizle görüşmediğimiz sürece ne sakıncası olabilir? Es selamu aleykum! Sevgilerle ve selametle değerli hocam!
 CEVAP 1: Selamünaleyküm.
Önemli olan sizin anlaşabilecek durumda olmanızdır. Eğer duygusallıkla karar vermiyorsanız, durum anlattığınız gibi ise ailelerinizin farklılığı sorun olmaz. Evlenecek olan sizsiniz. Ancak sizin bu şekilde yıllarca kalmanız doğru olmaz. Şeytan becerip sizi yanlışa sevk edebilir. Şeytanın tuzağına düşmeden evlenme yollarını araştırın. Dini konuları kullanarak bir arada durmanız sizin için bir garanti oluşturmaz, ona aldanmayın. Kesinlikle evlilik sürecine girin. Bilhassa onun annesi babası razı olduktan sonra sorun bitmiş demektir. Mübarek olsun.
CEVAP 2: Selamünaleyküm.
Çalışacaksınız. Hem nimet isteyip hem de oturmak olmaz elbette. Erken yaşta hayata atılmış olacaksınız. İktisat etmeyi bilirseniz çok güzel de geçinebilirsiniz. Dert etmeyin; hiçbir şey sizin iffetinizden daha değerli değildir. 

Comments are closed