Rahmeti ve merhameti sonsuz olan Allah’ın adıyla…

 

Kardeşlik nedir?

 

Aynı anne ve babadan doğmuş kişiler kardeş olarak tanımlanır. Peki, ya İslam kardeşliği nedir?

 

İslam kardeşliği, slogan atmaktan veya bir ütopyadan ibaret değildir. Eğer İslam kardeşliğinin manasını gerçekten anlayabilirsek bu bağın kan bağından da üstün olduğunu kavrayabiliriz. Bunu da anlamamızın yolu; Allah’ın ayetlerinden, Resûlullah aleyhisselamın sözlerinden ve ashab-ı kiramın hayatlarından geçer. İslam’a iman edenleri kardeş ilan eden Allah Celle Celaluhü şöyle buyuruyor:

 

“Mü’minler ancak kardeştir.”

 

Öyleyse ey Allah’ın kulları, kardeş olunuz! Bu kardeşlik uğruna ailelerini, yurtlarını, mallarını ve canlarını feda eden Resûlullah aleyhisselamın ashabını ne zaman örnek alacağız? Sırf Allah rızası için birbirimizi ne zaman sevmeye başlayacağız? Gelin, kardeşliği bozan her türlü yanlış davranışlardan sakınalım; Allah rızası için kardeş olalım.
Sıkıntı çeken, güçsüz durumda olan kardeşinize yardım etmez misiniz? Onu sıkıntılı durumdan kurtarmak için ne gerekiyorsa yapmaz mısınız? Maddi veya manevi her türlü zorlukta Müslüman kardeşimizin yardımına koşmazsak, bundan rahatsızlık duymazsak, sızlanıp yara almazsak ve uykularımız kaçmazsa nasıl olur da imanımızın varlığından emin olabiliriz?

 

“Müslümanların birbirini sevme ve desteklemedeki durumları bir beden gibidir. Bedenin bir uzvu rahatsız olursa bedenin bütün organları rahatsız olur ve uykusu kaçar.” diye buyuruyor Efendimiz Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem; ya ne zaman kardeş olmayı, ona yakışır ümmet olmayı hakkıyla yerine getireceğiz? Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, kendisini görmeden iman eden kardeşleriyle cennette buluşacağını buyurmuştur. Eğer Allah ve Resûlü’ne gerçekten iman edersek Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile cennette kardeşler olarak buluşacağız. Bu ne büyük bir sorumluluk ve bu ne güzel bir vaaddir kardeşler!

 

Ve yine Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

 

“Mü’minin mü’mine bağlılığı, parçaları birbirini bütünleyen bir bina gibidir. Vallahi kardeşler birlik olmazsak, İslam’ın rengine boyanmazsak bu bina sağlam kalamaz ve yıkılır. Unutmayalım ki bu bina yıkılırsa tüm ümmet altında kalır.”

 

“Ey Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin tutturma! Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin.”

 

Selam ve dua ile…

 

ElifElif Dergisi – Sizden Gelenler / Yusuf Mert Buzkan

Categories:

Comments are closed