SORU: Selamünaleyküm hocam. Vaktinizin değerli olduğunu bildiğim için direk sorularıma geçiyorum.

 

1-Hocam bir arkadaş grubum var. Kendileri bir araya gelip dini toplantılar ve ümmetin eksikleri hususunda kafa yoruyorlar. Bu arkadaşlar kendi aralarında farklı alanlarda çalışmalar yapıyorlar. Malum kalabalıkta baş olmalı emri mucibince bir de icra kurmuşlar. Burada hukuk kuralları oluşturmuşlar. Bu kurallara göre, bir kadın aralarındaki toplantıya mutlaka katılmalı. Bazı arkadaşlar eşleriyle tartışarak bu toplantıya katılıyorlar. Bu mantık bana ters geliyor. Bu toplantıları bu çalışmaları cihad olarak nitelendiriyorlar ve ölüm dışında mazeretleri pek kabul edemiyorlar.

 

Benim öğrenmek istediğim Efendimiz (sav) kadının cihadına ‘hac’ dediğine göre, kadının dinin anlatılmasında sorumluluğu nedir? Sahabe hanımları dini anlatmak için böyle evlerini, işlerini, çocuklarını bırakıp ev ev toplantı yapmışlar mı? Ben sadece eş ve çocuklarımı yetiştirmeye çalıştıktan sonra dinen vebalim devam edecek mi? Hocam bu konuda detaylı açıklama yapmanızı rica ediyorum. Zira kafalar karışık… Bu arkadaşlar ayrıca biat yapıyorlar kadına biat edilir mi? Çalışmalara devam edeceklerine dair. Biat etmiş bir kişi eşinin katılmamasını istediği için toplantılarına katılmazsa günaha mı girer?

 

2- Hocam ikinci sorum şu. Ben evli ve 2 çocukluyum. Üçüncü çocuğu istiyorum ama eşim istemiyor. Hatta fıkıh da utanma olmadığı için söylüyorum eşlik görevinden de kaçıyor. Bu durumda vebal ona aittir değil mi?

 

3- Son sorumda şu hocam. Ben başörtüsünden dolayı ceza alıp atılmıştım. Şimdi birkaç senedir imam hatip lisesinde öğretmenlik yapıyor um. Hamdolsun kız sınıflarına giriyorum. Öğretmenler odası da ayrı erkek hocalarla. Erkek hocalarla mümkün olduğunca mecbur kalmadan konuşmamaya çalışıyorum. Öğrenciler üzerinde hamdolsun Rabbimin lütfü etkim büyük. Pardösüme ve eşarbıma dikkat etmeye çalışıyorum. Bu ortamda hala olmamam gerektiğini düşünen var. Öğrenciler den bir kısmıda kıyafet hususunda beni örnek almaya başladı. Benim görevden ayrılmam mı gerekiyor? Allah razı olsun cevaplarınız için.

CEVAP: Selamünaleyküm.

 

1- Şeriat’ımız Mü’min kadınlardan cihat mesuliyetini birinci derecede mesuliyet olmaktan kaldırmıştır. Kadınlara yüklemiş olduğu nesil yetiştirme ve iffeti muhafaza görevini onun yerine koymuştur. Kadınların, kendi aralarında toplanmaları ve Allah’ın dinine hizmet için bir şeyler yapmaları kesinlikle güzel bir şeydir ama bu, onların ilgi alanları dahilinde olmalıdır ve nikâhlı olanlarının eşlerinin izni ile bunu yapmaları gerekmektedir. Biat ve benzeri şeyler de ciddiye alınacak tutumlar olarak kabul edilemez. Herkes haddini ve hacmini bilmelidir.

 

2- Aile içinde çocuk talebine karşı engellemenin kadın ve erkek arasında söz birliği ile yapılması gerekir. Bu hususta iki taraf da hak sahibidir. Taraflardan birinin kendi başına bu hakkı yok sayması caiz değildir. Eşlerin rıza ile bunu yapmaları gerekmektedir. Eşinizdeki bu durumun geçici olacağını düşünürüz. İnatlaştırmadan yavaş yavaş ikna etmeniz daha doğru olur.

 

3- Öğretmenlik göreviniz de, Şeriat’ımızın kurallarını koruduğunuz ve kadınlığınızı, anneliğinizi aksatmadığınız sürece mübarektir. Devam ediniz. Allah Teâlâ azminizi daim kılsın.

Comments are closed