SORU: İki yıllık evliyim. 21 günlük bir babayım. Bir kız çocuğum var. Eşimle 2 yıl boyunca çeşitli problemler yaşayıp en son olarak aramızda ilk defa fiziki bir şiddet olayı ile sonuçlandı. Benim, onun boğazından tutup itmem, onun da bana karşılık verip elimi, göğüsümü çizmesi ve karnıma vurması durumu söz konusu.

 

Benim, koca olarak fiziksel şiddet adına tek yaptığım sadece boğazını sıkmam ve saçını ; telefonu alırken çekmem oldu. Bunun üzerine eşim ailesini çağırarak 20 günlük kızımı benden alıp memleketlerine gittiler. Benim rızam olmadan bunu yapıp ertesi gün mal, mehir ve düğünde takılan altınları isteyip medeni hukuk anlamında anlaşmalı olarak boşanmak istedi.Ben de tüm bu isyan ve saygısız tavırlar yüzünden anlaşmalı olarak boşanmayı kabul ettim.

 

 

Bütün bunlara binaen size İslâm hukuku anlamında şunları sormak istiyorum:

 

1) Bu sebepler kadına boşanma hakkı verir mi?

 

2) Kocanın kadın üzerinde ki tedip hakkının sınırları bu hadisede aşılmış mıdır?

 

3) Bu sebeplerden dolayı boşanmak isteyen kadına mehir düşer mi?

 

4) Mevcut hukuk sisteminde çocuğun anneye bağından dolayı velayet hakkı anneye veriliyor fakat ben 20 günlük kızımın hasretine dayanamıyorum ve görmek istiyorum. İslâm hukukunda çocuğun velayeti bu sebeplerden dolayı kime verilir?

 

5) Babanın rızası olmadan çocuğunu babadan ayıran insanların (ailesini kastediyorum) hükmü nedir?

 

6) Annelerimiz neler neler çekip yuvalarını kurtarmak için nelere katlandığı hepimizce malum. Bu sebeplerden dolayı yuvasını dağıtan ve kızımı bana göstermeyen eşin hükmü nedir?

 

7)Her şeye rağmen 3 talakla onu boşamadım şu an, evliliğin hukuki manası nedir boşamam gerekir mi? Şimdiden teşekkürler…

 

Not : Ben ve eşim eğitimli insanlarız biliyorum ki eşim hiç bir zaman sizin cevabınızı görmeyecek veya inanmayacak, ehl-i dünya düşünüyor. Ben de buna çok üzülüyorum. Nurettin Yıldız’ı sadece sohbetlerinden biliyorum ve bu sıkıntılı zamanda yardım almak istedim. İyi çalışmalar.

CEVAP:  Bu sorulardan önce biz, size soralım: Lohusa bir kadının boğazını sıkmayı gerektirecek ne olmuş olabilir? Eşiniz, soruşturma yaptığında da cümleye: ‘Lohusa iken boğazımı sıktı’ diye başlamayacak mı?

 

Bir de bu olay henüz çok sıcak, siz biraz sabırla bekleyin. Sizin derdiniz olan şeylerin bir benzeri, onun da derdidir. Sabredin ve olayın soğumasını bekleyin.

 

Mehir kadının ilk gece hakkıdır, onu vereceksiniz.

 

Ancak, boşanma hesapları yapmayın. Sabredin. Bir on gün geçtikten sonra araya sulhediciler koyun. Şimdiki gerginliğin azaldığını göreceksiniz. Benzer olayları pek çok aile yaşıyor, meraklanmayın, üzerine gider ve bu tarz incelemeler yaparsanız şeytanın işini kolaylaştırırsınız.

Comments are closed