“Hiç gün yüzü görmedim evladım, hayat çok acımasız yavrum.” demişti yaşı bayağı ilerlemiş birisi.
Hayatta acı çekmek neydi?

Hayatta başa gelen her bir hâlin amacı neydi? Hayat imtihandı,
Hayat; oğlunun gözlerinin önünde heder olmasın diye yalvarman ve kâfirlerden olduğunu öğrendiğinde ise Rabbi’ne teslim olmaktı.

Hayat imtihandı,
Babanın bile sana inanmadığı bir yerden sadece birkaç kişi ile başka diyarlara hicret etmendir.

Hayat imtihandı,
Kardeşlerin seni daha çok sevdiği babanın gözüne girmek için seni yok etmenin peşinde olanların tuzakları idi.

Hayat imtihandı,
Etrafındakiler “Biz seni mecnun, deli ve şair olarak görüyoruz; sen git namazını kıl ve ne kadar da temizlenenlerdensin.” deyip alaya almalarının neticesini doğuranların hâlleri idi.

Hayat imtihandı,
Saltanatın içinde büyüyüp, bir anda sürgün olup başka diyarlara gitmek ve başındaki despot ile mücadele etmek ve gazaba uğrayan halkını devamlı doğruya iletmekten geçmekti.

Hayat imtihandı,
En yakınlarının seni hem sevmeleri hem de seni davandan alıkoymak türlü desiseler uygulamaları ve diyarından göç etmene sebep olanlardır.

Hayat imtihandı,
1- Allah’a Celle Celaluhu teslim olanların bu hâlleri, sadece birkaç peygamberin örneği iken bizlere de her daim gelecektir.
Gün yüzünü kim görmüş ki bizler görelim. İnanan insan, başına geleceğe inanandır. Hayra da şerre de. Sınandığına iman ederek,
2- “İnsanlar, ‘inandık’ demekle imtihan edilmeden bırakılacaklarını mı zannederler.”
3- “Andolsun, biz onlardan öncekileri de imtihan etmiştik. Allah, doğru söyleyenleri de mutlaka bilir; yalancıları da mutlaka bilir.”
4- “Yoksa kötülük yapanlar, bizden kaçıp kurtulacaklarını mı sandılar. Ne kötü hükmediyorlar!”
5- “Her kim Allah’a kavuşmayı umarsa bilsin ki Allah’ın tayin ettiği o vakit elbette gelecektir. O, hakkıyla işitendir; hakkıyla bilendir.” Ankebut Suresi.

Tıpkı peygamber hayatları gibi diğer kullarının da sonunun vaad edilmiş yere gitmek için verdiği emektir ki, hak ettiği yere ulaşsın; hani şu altından ırmaklar akan yere.
Hak edecek olan isyan etmeyendir ki, imtihanı hakkıyla kazansın ve umudunu teslimiyetini hep Allah’a Celle Celaluhu havale etsin.

“Bittim.” diyene Allah yetmez mi?
“Ve biz sadece Allah’a teslim olduk.” Bakara Suresi 136. ayet-i kerime

Hacer Çebiç

Categories:

Comments are closed