SORU: Daha önce burada, 23 yaşında bir bayan arkadaşın sorusunu ve sizin ona verdiğiniz cevabı okudum; 16 yaşındayken sevgilisiyle ailesinden habersiz harama düşmemek adına dini nikâh kıyıp bunun sonucu olarak birlikte olduktan sonra ayrılan ve daha sonra tövbe etmiş ilimle uğraşan kardeşimiz evlilik teklifiyle gelenlere karşı ne yapması gerektiğini sormuş. Siz de evlilik tekliflerine evet demesini, geçmişini deşifre etmemesini ve bekâretiyle ilgili soru soranları da böyle bir soru sordukları için terk etmesini söylemişsiniz. Böyle bir durumda bu kardeşimizin bekâreti olmadığı ve geçmişini deşifre etmediği halde Müslüman bir erkekle evlenmesinde dinen bir sakınca yok mudur? Ayrıca, evlendiklerinde bekâretinin bulunmadığını kocası öğrenecek. Bu kadın, evlenmeden önce kocasına böyle bir bilgiyi vermediği için suçlu olur mu? Kocası onu bekâretinin olmadığı gerekçesiyle boşamak istese bu isteğinde haksız olur mu?

CEVAP:  Bu sorun oldukça yaygın olarak bu zamanda ortaya çıktı. Allah ümmetimizin akıbetini hayretsin.

 

Biz veya başkası ne derse desin, bu durumdaki bir kızın durumu tam anlamı ile afettir.
Bu afeti en hafif şekilde nasıl telafi edebileceğimize bakıyoruz. Zira bu durumdaki bir insanın çaresizlik hissetmesi daha beter sonuçlara sebep olabilir şeklinde bir endişe de vardır. Bir de Şeriat’ımız, örtmeyi ve gizlemeyi esas almaktadır. Temel çıkış noktamız budur.

 

Buna göre uygulamayı şu şekilde netleştirebiliriz:

 

Bir kere böyle bir bayan, kiminle ya da hangi karakterde biri ile evleneceğini herhâlde düşünecektir. Titiz biri ile evlenmemeyi akıl etmesi gerekir.

 

İkinci olarak da, bekâretini sorgulayan birine yalan söylemesi mümkün değildir. Söylemesi durumunda yalandan ötürü evliliği sıkıntıya girebilir.

 

Samimi bir tevbe edip tevbesini koruyorsa yani Rabbi ile olan ilişkisini bari düzeltti ise geri kalan beşeri ilişkilerinde de muhtemel çareleri kullansın denebilir. Bütün bunlar elbette yaraya pansumandan başka bir şey değildir.
Anlaşılıyor ki, böyle biri için adeta zehir çeşitlerinden bir zehir beğenmek gibi bir duruma çare üretmeye çalışıyoruz. Allah yardımcımız olsun.

Comments are closed