25

“Rahman’ın kulları yeryüzünde tevazu ve vakar ile yürürler. Cahiller kendilerine laf atıp sataştıkları zaman aldırmadan ‘selametle’ geçerler.”

 

İşte Rahman’ın kullarının özellikleri; onlar yeryüzünde vakur bir şekilde yürürler. Onların hareketlerinde yapmacıklık yoktur. Çünkü bütün hareketler gibi yürüyüş de kişiliği ve kişilikte yer eden duyuları yansıtır. Öyleyse ciddi, tutarlı, kararlı, kendine güvenen bir ruh, sahibinin yürüyüşünde bu özelliklerden aranır. Yürüyüşüne sükûnet ve vakar hâkimdir.

 

İşte Rahman’ın kulları, ciddiyet ve vakarlarında kendilerini meşgul eden önemli görevlerdeki kararlı tutumlarında, ahmakların ve beyinsizlerin hareketlerine ilgi duymuyor, boş şeylerle uğraşmıyor, onlarla tartışmaya girerek vakitlerini harcamıyor, onları muhatap almaya tenezzül etmiyor ve kendilerini önemli görevlere veriyorlar.

 

“Cahiller kendilerine laf atıp sataştıkları zaman aldırmadan ‘selametle’ deyip geçerler.”

 

Bu hareketleri zayıflıklarından değil tenezzül etmemelerinden, acizliklerinden değil güçlülüklerinden, vakitlerini yerinde değerlendirme düşüncelerinden, ahlaksızlarla sürtüşmeye zaman bulamamaktan ve seçkin insanlara yakışmayan insanlarla vakit harcamak yerine daha önemli işlere zaman ayırma çabalarından kaynaklanıyor.

 

İnsanlarla beraber gündüzlerini böyle geçiriyorlardı. Geceleriyse tamamen takva, yüce Allah’ın denetimi altında olma düşüncesi, azametini hissetme ve azabından korkma duygularıyla geçiyorlardı:

 

“Onlar gecelerini Rabler’ine secde ve kıyamla geçirirler.”

 

İşte Rahman’ın kulları; gecelerini Rabb’inin huzurunda geçiren ve yalnızca Rabler’ine secde eden bir topluluktur. İnsanlar yeryüzünü ebedi yurt edinirken onlar Rahman’ın Arş’ına ulaşmaya çalışırlar.

 

“Onlar şöyle derler: “Cehennem azabını bizden uzaklaştır. Doğrusu onun azabı çok şiddetli ve devamlıdır.””

 

Cehennemi görmedikleri halde varlığına iman ediyorlar ve şeklini Kur’an ve Sünnet’ten aldıkları bilgiler doğrultusunda temsil ediyorlar. Bu içten korku, ancak derin bir iman ve samimi bir tasdikin meyvesidir. Rahman’ın kulları cehennem azabını kendilerinden çevirmesi için saygı ve yakarışla Rablerine yalvarırlar. Onlar hayatlarında azim ve ciddiyetin, denge ve ölçünün sembolüdürler.

Esma Kömür / ElifElif “Müslüman Kadının Şahsiyeti” Kış Sayısı (2015-1436)

Elifelif İrt: (0212) 616 49 17 – 0542 482 56 76

Categories:

Comments are closed