Soru: Hocam ben sınava girecek bir hekimim. Bölüm seçme konusunda eşim, kadın doktorların, nöbetsiz, mesaili bölümler seçmesi gerektiğini düşünen birisi. Kadın doktorlar aile hekimi ya da halk sağlığına gitsin, nöbetli branş seçmesin diyor. Kendisi de şu an da pratisyen hekim. Bölüm olarak benim aklımda nöbetli de olmak üzere bir kaç branş var. Sormak istediğim şu, eşim benim TUS tercihime karışabilir mi? Ben nöbetli bölüme gitsem bile, evin temizliği, yemeği ve düzeni bir ev hanımı gibi mi olmalı?

Cevap:  Meselenin bir fıkıh boyutu var, biz size bu fıkıh boyutu ile cevap vereceğiz. Bir de aile huzuru boyutu var, o boyutu siz kendiniz takdir etmeniz gerekir. Ortada bir kadın doktorun tercihi gibi görülen mesele varsa da asıl olarak meseleye şeytanın bir ailenin içini oyma başlangıcı olarak bakılması gerekmektedir. Aman dikkat edin.

Evlilik akdi yapılırken erkek eşinin çalışan bir kadın olmasına onay verdi ise (ki, doktor olacağı belli biri ile evlenen bunu kabul etmiş sayılır) daha sonra işin ayrıntılarına ancak istişare ile müdahale edebilir. Evet, nöbetli bir doktorluk erkek için de kadın için de sorun yumağıdır ama erkeğin akitten sonra cebren yönlendirebileceği bir nokta değildir.

Siz doktorluktan önce ailenizi esas alarak karar vermeye bakın. Allah yardımcınız olsun.

 

Nureddin YILDIZ

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Kaynak: Fetva Meclisi

Categories:

Comments are closed