Kalp, akıl ve idrakin ana kaynağıdır. Kalp bir şeyi sevdiğinde onu arzular, onunla tatmin olur. Kur’an’ı sevdiğinde de onunla tat bulur ve onda derinleşir. Onunla kalbi huzur bulur, onunla meşgul olur. Kur’an’a göre kulluk için ‘ben Kur’an’ı seviyor muyum?’ sorusunun cevabı verilmelidir.
İbni Ömer radıyallahu anh, menkıbe anlatmanın bir meslek hâline geldiğini görünce şöyle söylemiştir: “Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem döneminde kıssalar anlatılmazdı. Ebubekir ve Ömer radıyallahu anhuma döneminde de anlatılmadı. Bunun meslek hâline...
Allah ve Resûlü’nün karşısında bulunan kimselerle olan sosyal ilişkimiz selamlaşmamızdan komşuluk ilişkimize, ikramlarını kabul etmeden aile düzenine kadar en ince ayrıntısıyla belirlenmiştir.
Kulluğumuzun, ibadet heyecanımızın zaman zaman durgunlaşması hayatın mevsimsel değişiklikler içerisinde yaşanıyor olması kadar normaldir. Durumu tespit etme, hemen müdahale etme,
Âlim de dinin kendisine verdiği otoriteyi kullanan, İbnü’l Cevzi’nin tabiriyle, ‘Âlemlerin Rabbinin adına imza atan’ kimsedir.
Kur’an üzerinden, Kur’an’ın örnek verdiği üç anneyi inceleyelim...