Borcu olup vefat edenin mallarını ikinci eş ve çocuklar nasıl bölüşmelidir?

SORU: Hocam kayınvalidemin ikinci eşi vefat etti, eşinin dört çocuğu var ama kayınvalidemden çocuğu yok. Şu anda bir ev ve bir araba var. Rahmetli evi ve arabayı aldığında kayınvalidemin üzerine yapmış. Kayınvalidem herkese hakkını vermek istiyor, kimsenin hakkı kimsede kalsın istemiyor. Mevcut hukuka göre evlilik süresinde edinilen mallar ortaktır diyor. Şimdi bu malın hepsi mi…

Gayrimeşru çocuğun hakları kardeşlerinkiyle aynı mıdır?

SORU: Hocam evli bir adam başka bir kadınla nikâh olmadan birliktelik yaşıyor ve ondan çocuğu oluyor. O çocuk diğer kardeşleriyle aynı haklara mı sahiptir? CEVAP: Zinadan doğan çocuk hiçbir şekilde nikâhla doğan diğer çocuklarla mirasa ortak olamaz. O çocuğun nikâhlı çocuk gibi hukuku yoktur.       Nureddin YILDIZ Facebook Twitter Instagram YouTube Kaynak: Fetva Meclisi

Babam yaşarken bana kalacak mirastan onun adına zekât verebilir miyim?

SORU: Hocam babam doksan dört yaşında ve on senedir şehirde yaşıyoruz. Önceden babam köydeydi, tarlası da vardı ve durumu iyiydi. Fakat zekâtının hesabını kuruşu kuruşuna yapmayıp rastgele veriyordu. Bazen de vermiyordu belki bilmiyorum. Tek emin olduğum şey, bu kadar kazancımız oldu, şu kadar da vermemiz gereken zekât diye net bir hesap çıkarmadı hiçbir zaman. Şimdi…

Mirastan feragat şartıyla evlenen kadın kocasının mirasını isteyebilir mi?

Soru: Hocam bir tanıdık, ölümü durumunda mirasından istememek üzere anlaşıp bir kadınla evlenmişti. Adam ölünce kadın kocasından düşen mirası istedi. Çocukları sen söz vermiştin diye mirastan payını vermediler. Hüküm nedir? Cevap: Erkeğin evleneceği kişiye mirasımı istemeyeceksin diye bir şart koşması doğru değildir. Kadının da istemeyeceği yönünde söz vermesinin değeri yoktur. Zira miras ölmeden önce olmayan…