Babam dine sövüyor, ne yapmalıyım?

  SORU: Hocam babam sürekli alışkanlık olarak dine sövüyor. Bunun dinden çıkaran bir şey olduğunu öğrendim. O da bildiğini söylüyor ama “Dini senden mi öğreneceğim, dinden çıkıyorsam ben çıkıyorum sana ne.” diyor. Bu durumda ise nikâhın bozulduğunu biliyorum. Benim sorum şu, eğer dine geri dönerse annemle yeniden nikâh kıyması gerekir mi? Bu gibi durumlarda ne…

Gizli kıyılan nikahtan pişmanlık duyan kişi ne yapmalıdır?

SORU: Hocam ben İstanbul’da bir Kur’an kursunda Öğretici olarak görev yapıyorum. Bir kızımız geldi ve başından geçen bir hadiseyi benimle paylaştı. Kızımız beş sene evvel birisiyle ailelerin haberi olmadan imam nikâhı kıydırmış ama bu nikâhı sadece kendisi, nikâh kıydığı kişi, nikâhı kıyan ve şahitler biliyor. Kimseye duyurmamışlar. Şimdi bu kızımız o kişiyle olan münasebetini sonlandırmak…

İki kişinin birbirini eş kabul etmesi nikâh için yeterli midir?

Soru: Hocam beni ailemden gelip isteyen biriyle tanışıp nişanlanma aşamasına geldik. Bu süreçte benimle görüşüp elimi tutmak istiyordu. Haram olmasın diye kendi aramızda birbirimizi eş diye kabul ettik dedik ama o esnada ikimizden başka kimse yoktu. Daha sonra bu insanla anlaşamadık ve nişanlanmadan ayrıldık. İmam nikâhı ile evliliğim geçerli oldu mu yoksa geçersiz mi bilmiyorum.…

Nikâhı duyurmak için düğün şart mıdır?

Soru: Nikâhın duyurulması ve bunun için düğün yapılması şart mıdır? Resmi kayıtlara geçmesi yeterli olmaz mı? Cevap: Fukahanın büyük bölümüne göre nikâhın ilan edilmesi, bunun için düğün yapılması sadece müstehaptır. Terk edilmesi nikâhın varlığına zarar vermez. Eski zamanlarda insanların birinin diğeri ile evlenmesi öğrenebilecekleri sınırlı imkânlar vardır. Bunun için def/davul veya benzeri bir alet kullanılıyordu.…

Düğündeki takıları eşimin ailesinin alması günah değil mi?

Soru: Hocam eşimin ailesi bizim itirazımız olduğu halde düğünde takılan takılarımı aldılar. Ailemden aldıkları borcu ve benden ödünç aldıkları eşyaları da vermediler, bunun günahı nedir? Cevap: Bu belirttiğiniz gibi olan bir tutumda ciddi bir kul hakkı vardır. Kul hakkı demek, dünyada helalliği alınmazsa ahirette muhakkak alınacak demektir. Nureddin YILDIZ Facebook Twitter Instagram YouTube Kaynak: Fetva Meclisi