Yurt dışında yaşayanlar sılayırahimi kesmiş mi olur?

SORU: Hocam biz Almanya’da yaşıyoruz, akrabalarımız ise Türkiye’de yaşıyorlar. Çoğunu yıllardır göremiyoruz ama aramızda hiçbir sorun yok. Ailem küçüklüğümde götürmüştü fakat devamı olmadı. Bu sılayırahimi kesmek oluyor mu? CEVAP: Sadece amca, dayı, hala ve teyze gibi birinci dereceden akraba için zorunluluk yüksek düzeyde vardır. Bu konudaki sılayırahim de telefon bağlantısı dâhil pek çok iletişim aracı…

Aileme tebliği itikâfa tercih etmeli miyim?

SORU: Hocam ben itikâfa gireceğim. Sizce itikâfa mı girmeliyim yoksa aileme tebliğ yapıp yardım mı etmeliyim? Ailem Müslümanca yaşamıyor bu yüzden kafam karışık. Yardımcı olursanız sevinirim. CEVAP: Bir harf öğretmek, bir abdest öğretmek itikâftan daha değerli olabilir. Siz, kalbinizin size daha acil gösterdiğini yapın. Kendiniz için kalp huzuru takviyesi daha acillik gerektiriyorsa onu yapın.  …

Erkek kuzenlerimizle bayramlaşabilir miyiz?

SORU: Hocam erkek kuzenlerimle bayramlaşmam gerekli midir? Bayramda karşılaştığımızda kısaca bayramlaşmam caiz midir veya telefonda bayramlaşmam doğru olur mu? CEVAP: Kuzen evli veya bekâr kadın için namahremdir. Namahrem demek, bekâr olmaları durumunda evlenebilecek durumda olmak demektir. Bayramlaşma gibi durumlarda aile şartları bir fitne üretmesin diye uzatmadan, temas etmeden uygun bir kıyafetle bir iki cümle söylenebilir.…

Babamın bağış için verdiği parayı harcadım, ne yapmalıyım?

SORU: Hocam ben ortaokul çağlarında öğrenci yurdunda kalıyordum. Babamın verdiği bağış parasını bazen yurt müdürüne veriyor bazen de harcıyordum. Şimdi çok pişmanım ve ödemek istiyorum. 2010 yılında bağış için verdiği para yüz elli TL civarıydı. Şu an altın fiyatına göre mi hesap yapayım? CEVAP: O günkü mesela dolar üzerinden bir fiyat belirlemesi yap ve onu…

Ortaokul yaşlarındaki kuzenlerimizi mahremiyet açısından nasıl görmeliyiz?

SORU: Hocam on iki ve on üç yaşındaki erkek kuzenlerimizi mahremiyet açısından çocuk olarak görebilir miyiz yoksa yetişkin muamelesi mi yapmalıyız?  CEVAP: O yaş baliğ olma ihtimali olan bir yaştır. Dolayısıyla onu çocuk görmemiz mümkün olmaz. Ona MÜMEYYİZ/ERGENLİK KAPISINDA biri gözü ile bakmalıyız. Bu da baliğ değilse bile tedbirli olmayı gerektirecek bir bakış anlamına gelmektedir.…

Gayrimeşru çocuğun hakları kardeşlerinkiyle aynı mıdır?

SORU: Hocam evli bir adam başka bir kadınla nikâh olmadan birliktelik yaşıyor ve ondan çocuğu oluyor. O çocuk diğer kardeşleriyle aynı haklara mı sahiptir? CEVAP: Zinadan doğan çocuk hiçbir şekilde nikâhla doğan diğer çocuklarla mirasa ortak olamaz. O çocuğun nikâhlı çocuk gibi hukuku yoktur.       Nureddin YILDIZ Facebook Twitter Instagram YouTube Kaynak: Fetva Meclisi

Evden kaçan kız kardeşimle görüşmeli miyim?

SORU: Hocam kız kardeşim sevdiğine kaçtı. Biz ailesi olarak her şeyini yapmaya hazırdık. Düğün tarihi bile belliydi ve altı ay kadar süre vardı ama dayanamadı. Zaten sürekli onsuz nefes alamıyorum diyordu. Ben de böyle yapınca demediğimi bırakmadım ona, annemle babam da görüşmüyorlar ve zaten kendileri de ayrılar. Beni de engellemiş telefondan. Bu durumda ne yapmam…

Kız kardeşimin düğününe gitmesem olur mu?

SORU: Hocam yakında ablamın düğünü olacak, hiçbir düğüne gitmediğim gibi onunkine de gitmek istemiyorum. Annemle babam buna çok sinirlendiler ve eğer düğüne gitmezsem evime bir daha gelmeyeceklerini söylediler. Bu aslında çok umurumda da değil ama anne baba hakkını da çiğnemek istemiyorum. Ne yapmam lazım hocam? CEVAP: Sözünü ettiğiniz düğünde alkol kullanılacaksa mesela elbette gitmeyin. Haramlarla…

Evlilikte erkeğin anne babası daha mı önceliklidir?

SORU: Hocam eşim anne ve babasının bizim evde istediği kadar kalabileceğini fakat benim anne ve babamın bizde belirli bir süre kalabileceğini söylüyor ve kendi anne babasını benim anne babamın önüne geçirmemi istiyor. Bu dinen hak mıdır? Onların benim evimde rahatça kalması benim ailemin ise benim evimde rahatça kalamaması günah değil mi? CEVAP: Böyle bir tartışmanın…