Ramazan, bir umut iken hüsran nedeni olmasın!

Ramazan ay olarak, insanların örfleri ile belirledikleri bir festival dönemi değildir. Mesela Müslüman halkların, günaha düşmeyecek şekilde belirledikleri bir eğlenme, birleşme veya helal ticaret üretme zamanı asla değildir. Ramazan’ı Ramazan yapan, Allah Teâlâ’nın ona kudsiyet yüklemesidir. Cuma namazı üzerinde belirleme ve şekillendirme açısından insanların ne kadar etkisi varsa Ramazan ayı ve o aydaki gerekenler açısından…

Depremzedeler için gönderilen yardımlar başka birine verilebilir mi?

SORU: Hocam depremzedelere gönderilen erzak ve kıyafet yardımlarını yığılma olduğu için başka insanlara vermek kul hakkına girer mi? Bu kıyafetleri depremzede olmayan birinin kullanması haram mıdır? CEVAP: Depremzede için gönderilen bir yardım başka birine verilemez. Ancak çürüyor ve depremzedeye verilemez durumdaki eşyadan muhtaç birilerine verilebilir, başka bir yere gönderilebilir.     Nureddin YILDIZ Facebook Twitter…

Biz depremzedelerin içini ferahlatacak bir sözünüz var mıdır?

SORU: Hocam, biz Adıyaman’da yaşıyoruz. Her yer, yerle bir oldu. Evler girilmeyecek durumda ve çocuklar ortalıkta perişan. Lütfen bir şeyler söyleyin de içimiz ferahlasın. CEVAP: Allah’ın selam ve selameti sizinle olsun kardeşim. Uzaklardan da olsa sizi izliyoruz. Çaresizliğimiz ve sizin acılarınızı gideremiyor oluşumuz bizim de yüzümüzü karartıyor. Rabbim engin sabırlar ve selametler indirsin size. Kaybettiklerinizden…

Deprem yardımlarını gönüllülerin de kullanması caiz midir?

SORU: Hocam ben deprem bölgelerine gönüllü olarak çalışmaya gidiyorum. Gün içinde orada olduğumuz için oraya giden gıda yardımlarından tüketmemiz gerekiyor bunun bir sakıncası var mı? İkinci sorumsa, oraya gelen yardımlardan (genelde ilçe ve köylere gidiyorum) şehir merkezlerine götürüp orada dağıtan arkadaşlarım var, sonuçta orası da deprem bölgesi mantığıyla hareket ediyorlar hatta bazen evlerine bile götürüyorlar.…

Depremden dolayı mahremsiz yolculuk yapılabilir mi?

SORU: Hocam depremden sonra dört kızımla birlikte Malatya’dan eşimin memleketi Elazığ’a geldik. Evimize dönüp dönemeyeceğimiz ise şu an için net değil. Bir süreliğine de İzmir’e kendi ailemin yanına gitmeyi planlıyoruz. Kayınbabamın maddi olarak durumu iyi değil, fazla yük olmak istemiyorum. Görümcem de sınava hazırlanıyor ve geçen yıldan beri stresi çok fazla. Biz burada olduğumuz için…

Depremler kıyamet alameti midir?

SORU: Hocam biz Malatya’da depremi yaşayan bir aileyiz. Elhamdülillah bir kaybımız olmadı, evimiz de sağlam ama korkularımız çok. Sosyal medyada ve gruplarda hep kıyamet yakındır diye konuşuluyor. Kıyametin bilgisi yalnız Rabbimize ait ama depremler durmuyor ister istemez korkup endişeleniyorum. Bunun için bir tavsiyeniz var mı? Bu zor günlerde neler yapmalıyız hocam yardımcı olur musunuz? CEVAP:…

Kadın psikolojik danışmanlar deprem bölgesine mahremsiz gidebilir mi?

SORU: Hocam başımıza gelen imtihan sebebiyle psikososyal destek grupları oluşturulup Güneydoğuya gidiyor. Böyle bir durumda İHH bünyesinde ortaklaşa bir grupla psikolojik yardım desteği olarak mahremsiz gidebilir miyim? (Mesleğim psikolojik danışmanlık)  CEVAP: Bu durum olağanüstü büyük bir afet durumudur. Bir nevi cihat durumu gibi kabul edebiliriz. Sabah namazı için kalkıp abdest alarak niyet edip namaza durduğunuz…

Deprem için isyan eder gibi konuşmak insana imtihanını kaybettirir mi?

SORU: Hocam ben Adıyaman’da ikamet etmekteydim. Depremi her zerresine kadar hissederek yaşadık. Arabalarda aç susuz kaldığımız ve sevdiklerimizin ölüm haberini aldığımız zamanlarda “Neden bunlar bizim başımıza geldi?” diye bir söz söyledim. Hep aklımda o söz var ve çok pişmanlık duyuyorum onu söylediğim için. İmtihanı kaybettim endişesi yaşıyorum. Ne yapmalıyım? Bir yol gösterin hocam. CEVAP: O…

Devlet kurumunda faiz hesaplama bölümünde çalışmak caiz midir?

SORU: Hocam devlet kurumunun bir bölümüne sözleşmeli memur olarak atandım. Sorumlu müdür beni faiz hesaplama bölümüne verdi. Üç yıl görev almak için bekledim. Şu an başka iş yapma imkânım yok ne yapmalıyım? CEVAP: Faiz kıyamete kadar her durumda haramdır. Hiçbir şekilde faiz için esneklik olamaz. Siz işinizi değiştirmek için gayret etmeniz gerekir. Eğer yaptığınız iş…

Kazancı olsa da oğlumun adına kurban kestirebilir miyim?

SORU: Hocam kurbanı aile üyelerinin adına sırayla kesiyorum ancak oğlum çalışıyor ve para kazanıyor. Kendi kurbanını kendisi alıp kesmesi veya kestirmesi mi gerekir? CEVAP: Kurban bir ibadet olarak oğlunuza da vacip oldu ise o kurban ibadetini yerine getirmekle sorumludur. Bu ibadeti onun adına siz vekâleten yani tamam sen benim kurbanımı kes diyeceği bir şekilde kesebilirsiniz,…