Soru: Selamun aleykum. Hocam evliliğim ile ilgili bir konuda danışmak için yazıyorum size. Eşimle görücü usülü evlendik. O Ankara’da, ben Konya’da yaşıyordum. Büyüklerimiz tanıştırdılar. Tanıştığımızda ilk sorduğum soru alkol alıyor musun idi. Hayır cevabını aldım. Tekrar tekrar da sorma gereği duymadım. Tanıştık, güzel anlaştık. Aileler tanıştı, kısa sürede nişanlandık. 8 ay sonra da düğünümüz oldu. Nişanlı iken farklı şehirlerde olduğumuz için birbirimizi çok iyi tanıyamadığımızı düşünüyorum. Görüşlerimizi ve hayatlarımızın farklı olduğunu evlenince anladım.

Düğünden sonra tatile gittik. Ben tesettürlüyüm ve tam tesettürlü bir mayo aldım. Eşim bana, daha kapalısını bulamadın mı dedi. Ben de kapalıyım tatil diye burada açılamam dedim. Sonra alkol aldığını öğrendim. Ufak ufak anlatmaya çalıştım ama bana Kur’an’ın değiştiğini ve alkolün aslında haram olmadığını falan söyledi. Tartıştık ama uzatmamaya çalıştım. Sonra arkadaşları ile pikniğe gittik. Daha üç haftalık evliydik, arkadaşları ile alkol aldı. Ben dayanamadım ve şiddetli bir kavga ettik. Kocamın beni başka erkeklerin de alkollü olduğu bir yere götürmesini hazmedemiyorum hocam, sindiremiyorum.

Hasılı, büyüklerimiz araya girdi, barıştık. 3 ay oldu, bir dargın bir barışık geçiyor günlerimiz. Dini görüşlerinin zayıf olduğunu görüyorum, kurban kesmek istemiyor hayvanlara yazıkmış. Haftada 3-4 gün et yiyoruz, nasıl oluyor bu anlamıyorum. Hocam daha çok yeniyiz diye fevri olmak istemiyorum ama ileride nasıl çocuk yetiştireceğiz, nasıl uzlaşacağız korkuyorum. Dinen kadının boşanmak gibi bir yetkisi yok diye biliyorum ama medeni hukukta yeri var diye dinen yanlış bir şey yapmak istemem. Size danışmak istiyorum hocam. Böyle bir durumda ayrılık için ne söylersiniz? Bana bir akıl verin hocam. Ben ne yapayım, nasıl yapayım?

Cevap: Selamun aleykum.

Çok geçmiş olsun. Fakat sizin atladığınız bir yer var bacım. Eğer anlattıklarınız doğru ise eşinizin iman problemi var. Kur’an’ın değiştirildiğine, alkolün haram olmadığa inanıyorsa onun imanı yoktur ve otomatik olarak nikâhınız düşmüştür. Acilen aile büyükleriniz ile bu konuyu görüşün ve bir müftüye danışarak hareket edin.

Selamun aleykum.

| Salih Eğridere

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Categories:

Comments are closed