Soru: Hocam, evlilikte denklik gerekir deniyor. Dinimiz evlenecek erkek ve kadının denk olmasını emrediyorsa iki insan ne ile nasıl denk olabilir?

Cevap: Ulemamızın büyük bir bölümü evlilikte denklik gerekeceği konusunu söylemişlerdir. Bu nedenle evlilikte denklik gerekir diyebiliriz. Yalnız bu sözü edilen denklik nikahın caiz olması için şart değildir. Bir tür önemli bir tavsiye niteliğindedir.

Denklik genel olarak Müslümanlık, hürriyet, soy, dindarlık, ekonomik yapı ve meslekte aranır. Bazı alimler bedensel sağlığı da denklik konusu yapmışlardır.

Denklik konusunda Müslüman bir kadın eş adayı seçerken Müslüman dengini bulmalıdır. Buradaki denklik şartı tartışmasız gerekli bir şarttır. Kâfir bir erkek Müslüman bir kadının kocası olamaz.

Bir sosyal denklik ölçüsü olarak meslek ve ekonomik denklik de aranabilir ama bu dediğimiz gibi nikahın olmazsa olmazlarından değildir. Aynı şeyi biraz daha önemli tutarak soy denkliği için de söyleyebiliriz. Bedensel engeller ise eşler arasında kabul gördüğü sürece denkliği bozmaz. Zira denklik esasen eşlerin aile saadeti için yapılmış bir tavsiye niteliğindedir. İman ve takvanın bulunduğu yerde diğer arananlar olmazsa olmaz nitelikte değildir. Bu denklik kadın ve velisinin araması gereken bir haktır. Onların aramıyor olması sorunu kaldırır.

Nureddin YILDIZ

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

Kaynak: Fetva Meclisi

Comments are closed