Dini nikâh nişandan önce yapılır mı?
SORU: Hocam nişan yapmadan önce dini nikâh ve sonra direkt resmi nikâh yapılması uygun mudur? Nikâh tek başına bir kurumdur. Nişanla bir alakası yoktur; öncesinde veya sonrasında olabilir.
SORU: Hocam nişan yapmadan önce dini nikâh ve sonra direkt resmi nikâh yapılması uygun mudur? Nikâh tek başına bir kurumdur. Nişanla bir alakası yoktur; öncesinde veya sonrasında olabilir.
Soru: Hocam beni ailemden gelip isteyen biriyle tanışıp nişanlanma aşamasına geldik. Bu süreçte benimle görüşüp elimi tutmak istiyordu. Haram olmasın diye kendi aramızda birbirimizi eş diye kabul ettik dedik ama o esnada ikimizden başka kimse yoktu. Daha sonra bu insanla anlaşamadık ve nişanlanmadan ayrıldık. İmam nikâhı ile evliliğim geçerli oldu mu yoksa geçersiz mi bilmiyorum.…
Soru: Nikâhın duyurulması ve bunun için düğün yapılması şart mıdır? Resmi kayıtlara geçmesi yeterli olmaz mı? Cevap: Fukahanın büyük bölümüne göre nikâhın ilan edilmesi, bunun için düğün yapılması sadece müstehaptır. Terk edilmesi nikâhın varlığına zarar vermez. Eski zamanlarda insanların birinin diğeri ile evlenmesi öğrenebilecekleri sınırlı imkânlar vardır. Bunun için def/davul veya benzeri bir alet kullanılıyordu.…
Soru: Hocam eşimin ailesi bizim itirazımız olduğu halde düğünde takılan takılarımı aldılar. Ailemden aldıkları borcu ve benden ödünç aldıkları eşyaları da vermediler, bunun günahı nedir? Cevap: Bu belirttiğiniz gibi olan bir tutumda ciddi bir kul hakkı vardır. Kul hakkı demek, dünyada helalliği alınmazsa ahirette muhakkak alınacak demektir. Nureddin YILDIZ Facebook Twitter Instagram YouTube Kaynak: Fetva Meclisi
Soru: Düğün yemeği vermemek günah mıdır ya da bir uğursuzluk mudur? Cevap: Düğün/nikâh ilanı için yemek vermek erkek tarafının görevi olarak müstehaptır. Terk edilmesi bir günah değildir. Evet, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz nikâh yemeğini verin buyurmuştur ama bu “namaz kılın” şeklinde bir emir değildir. Küçük çaplı da olsa bir yemek ikramı, birkaç kişilik…
Soru: Hizmetlerinizden Rabbim razı olsun. Danışmak istediğim mevzu evlilik tarihini ötelemek ile ilgili. Nişanlım ve ben hekimiz, düğünümüzü bu yaz olacak şekilde planlanmıştık ancak mevcut durumdan ötürü sonbahar-kış dönemine erteledik. Şu an geldiğimiz noktada, düğünümüzü her ne kadar nikâh ve yemek ikramı şeklinde kısa olacak biçimde ayarlasak da kapalı bir alanda insanları bir araya getirmenin…