SORU: Hocam babam doksan dört yaşında ve on senedir şehirde yaşıyoruz. Önceden babam köydeydi, tarlası da vardı ve durumu iyiydi. Fakat zekâtının hesabını kuruşu kuruşuna yapmayıp rastgele veriyordu. Bazen de vermiyordu belki bilmiyorum. Tek emin olduğum şey, bu kadar kazancımız oldu, şu kadar da vermemiz gereken zekât diye net bir hesap çıkarmadı hiçbir zaman.

Şimdi babamın sağlık durumu çok iyi değil, yürüyemiyor ve doğru düzgün konuşamıyor. Ben babamın rızasını alıp bana düşen mirastan ve kendi kazancımdan tahmini bir miktar belirleyip babamın zekâtı niyetine versem doğru bir davranış yapmış olur muyum? Daha doğrusu hesap gününde babamın üzerinde zekât mesuliyeti düşer mi?

CEVAP: Babanız vefat etmeden önce onun malı üzerinde miras gibi bir işlem yapmanız caiz olmaz. Babanızın vebal riskini azaltmak istiyorsanız onu sadaka vermek gibi bir yola ikna etmeye çalışın. Böylece daha garantili bir iş yapmış olursunuz. En azından o size para versin onun adına o verdiğini sadakası olarak verin. Allah Teâlâ işinizi kolay kılsın. Âmîn.

 

 

Categories:

Comments are closed