Özel ihtiyacı olan çocuğa fazla harcama yapmak adaletsizlik midir?

SORU: Hocam çocuklarımın arasında adil davranmam gerektiğini biliyorum ama özel ihtiyacı olan oğluma farklı harcama yapmam, fazlaca harçlık vermem günah mı olur? CEVAP: Baba veya anne çocuklarına normal günlük harcamalarında da özel ikramlarında da adil olmak zorundadır. Buradaki adil olmak herkese aynı rakamı vermek olmayabilir. Engelli bir çocuk veya ailesini geçindirmekte zorlanan bir çocuk için…

Nişanlıyken yapılan nikâhın geçerlilik süresi var mıdır?

SORU: Hocam nişanlılık döneminde yapılan nikâhın belli bir süresi var mıdır? Mesela dört ay geçtikten sonra nikâh düşer mi? CEVAP: Nikâh ya nikâhtır ya da değildir. Eğer nikâh ise ebedîdir, zaman onu aşındırmaz. O dönemdeki nikâh, ihtiyaten yani yedek dursun mantığı ile yapılıyorsa o nikâh olmayabilir.       Nureddin YILDIZ Facebook Twitter Instagram YouTube…

Efendimiz gibi giyinmeme karşı gelen anneme itaat etmeli miyim?

SORU: Hocam ben sünnete uygun giyinmeye başladım. Takke, şalvar ve sarık ile başladım. Bunu yapmadan önce annemle paylaştım ama pek hoşlanmadı. Annemin bu tutumu beni üzüyor. Ayrıca benim amcamın çocukları bu sünneti çok uzun zamandır uyguluyor, onları sevmediği için bahane edip kızıyor. Etrafımdaki bilen kişilere sordum, bunun için anne rızasını almana gerek yok diyorlar. Efendimizin…

Kavga eden anne babama karşı tavrım nasıl olmalıdır?

SORU: Hocam annem ve babam bazı gereksiz sebeplerden ötürü sorun yaşıyorlar. Tartışıyorlar ve bu beni çok etkiliyor. Babam çok sinirli biri ve devamlı küfür ediyor. Anne ve babamın evde birbirlerine surat asması beni çok üzüyor. Evlatları olarak aralarında kalıyorum. Babam annemle sorunu olduğunda tüm ev halkına küsüyor. Bu tür olaylar karşısında tavrım nasıl olmalıdır? CEVAP:…

Babamın Ettiği Beddualardan Nasıl Korunurum?

SORU: Hocam baba bedduasından korunmak için ne yapmalıyım? Hem haksız yere beddua ediyor hem de sahip çıkmıyor, ne yapmalıyım? CEVAP: Biz, zalim olmayacağız. Kimsenin üzerimizde hakkı olmasın diye gayret edeceğiz. İyi olmaya iyilik etmeye çalışacağız. Hata edersek özür dileyip helallik alacağız. Özellikle de ebeveynimiz ve sılayırahim bağımızın bulundukları için daha da dikkatli olacağız. Gerisini de…

Çocuklarımıza Rahel ve Liya ismini koyabilir miyiz?

SORU: Hocam Rahel ve Liya isimlerini çocuklarımıza vermek caiz midir? CEVAP: Bu iki isim de kültürümüzden uzaktır. Biri İbranice bir isim olarak diğeri kullanılmayan bir isim olarak sempatik durmamaktadır. Mü’min insanlar olarak “acayip, garip ya da artistlerin kullandığı” isimleri kullanmayı kendimize ar konusu görmeliyiz. Nureddin YILDIZ Facebook Twitter Instagram YouTube Kaynak: Fetva Meclisi