ayisha-abubaker-wife-prophet-muhammadSORU: Selamunaleyküm hocam. Evlenmenin arefesinde biriyim. Evleneceğim kişi de bir akrabam. Ailemizde hep akraba evliliği olmuştur. Bu yüzden küçükken dahi kız ve erkek kuzenler belli bir yaştan sonra beraber oturmaz, gezmez, dolaşmaz. Kuzen de olsa nikâh düştüğü bilindiği için böyledir.Evleneceğim bayanla da ilk defa görücü için gittiğimizde görüşüp konuştuk. Birkaç defa görüştük ve evlenme kararı aldık. Babasının bazı durumlarından dolayı nişan için bekliyoruz.

Sorum şu olacak; nişan dahi olsa nikâh kıyılmadan birbirimize helal değiliz, bunu biliyoruz. Bizde genel olarak herkese haber verilir ve nişan yapılıp ardından da nikâh kıyılır. Ancak düğün daha sonra olur. İmam nikâhımız olduğu için en azından telefonla görüşme veya yüz yüze görüşmeler sıkıntı olmaz diye biliyoruz, ne kadar doğru bu?

Bir de; imam nikâhı kıyıldığı zaman eşlerin beraber yaşamaya başlaması gerektiği ve bazı durumları yaşaması gerektiğini söyleyenler var. Nişan ile düğün arası 6-7 ayı geçkin olabilir. Bu zaman aralığında nikâhlı olmamıza rağmen farklı şehirlerde veya evlerde yaşamamız uygun mu?

CEVAP:  Aleykümselam. Nikâh, her şey demektir ama her şey! O her şeyi yok sayarsanız nikâh da yok demektir. Bunu böyle kabul ettikten sonra ve nikâhı bir daha düğün zamanı yenilemeye niyetiniz yoksa ayrı kalmanızda sakınca yoktur.  

Comments are closed